Blog

Latest Industry News

Opel Cascada

Új Opel Cascada: prémium vászontetős kabrió

 

Rüsselsheim.  A Cascada, az Opel új, négy évszakos kabriója 2013 tavaszán jelenik meg, mint klasszikus, nyúlánk, négyüléses nyitott autó, kiváló minőségű vászontetővel. Az Opel-választék felső régiójába pozicionált Cascada nemcsak a méreteivel (hossza 4,697 mm; szélessége a tükrök nélkül 1,840 mm) középkategóriájú, hanem élvonalbeli technikájával és részleteivel is.

Szuper-merev karosszériájával, HiPerStrut első futóművével és FlexRide adaptív csillapításával nagyszerűen vezethető kocsi a Cascada. Prémiumszintű, távvezérelt vászonteteje 17 másodperc alatt nyílik ki, 50 km/órás sebességig. Elektromosan kézhez nyújtott biztonsági öv, bőrkárpit és szellőzött, ergonomikus ülés gondoskodik kényelemről, biztonságról.

Az Opel portfólió legújabb tagjának bemutatása kapcsán így beszélt Dr. Karl-Thomas Neumann, az Adam Opel igazgatótanácsának elnöke: “Jelenlegi termékoffenzívánk legutóbbi eredménye a Cascada. Bővítjük választékunkat és teljesen új szegmensekben jelenünk meg az Ampera villanyautóval, a szub-kompakt Mokka SUV-val, a divatos ADAM városi autóval és most ezzel az elegáns, középméretű kabrióval. Büszkén lépünk be ebbe a kategóriába, ahol eddig csak prémiumgyártók drága típusai szerepeltek. A Cascada megadja a nyitott autózás rajongóinak a középkategóriájú kabriókra jellemző érzést, de megfizethető árért.”

Kompakt Kadett és Astra kabriók több nemzedéke után az Opel visszatér az ötvenes és hatvanas évek nagy presztízsű és ritka, négyüléses, középkategóriájú kabrióinak – mint a Kapitän és a Rekord – hagyományához, de újszerű módon, a legmodernebb technikával.

Thomas Sedran, az Opel elnökhelyettese: “A középkategóriájú kabriók szegmense nagyon stabil az utóbbi években, de csak prémiumgyártók nagyon drága autói alkotják. Az Opel Cascada ezek jellemzőit adja, ám megfizethetően. Ugyanakkor kiteljesíti a márka termékoffenzíváját: 2012-ben és 2013-ban bővítjük választékunkat, és új szegmensekbe lépünk be az elektromos Amperával, a kis SUV Mokkával, a divatos ADAM városi autóval, és most ezzel a középméretű kabrióval.”

Attitűd: vászontetős elegancia, élményautózás szabad levegőn

Stabil kiállásával és az Opelre jellemző szoborszerű formájával egy letűnt, de ragyogó korszak “Grandes Routières” modelljeinek klasszikus, kortalan eleganciáját támasztja fel a Cascada. Letisztult profilját az elegánsan döntött szélvédő mögött nem zavarja meg tetőfedél vagy bukócső. A karosszéria alsó részét az Opel penge motívuma élénkíti, feljebb pedig egy fényvonal fut ki a sarkokra beforduló hátsó lámpákig. A finoman emelkedő övvonalon a tetőt és az alsó részt elkülönítő krómléc csillog.

“Sok kabrió jól néz ki nyitottan, de felhúzott tetővel már esetlen. Kiváló minőségű, áramvonalas vászontetejének egyöntetű profiljával viszont csukottan is szép az Opel Cascada,” véli Malcolm Ward, külső design vezető.

Ízlésesen kiformált erődómjával a géptető koronázza meg a mély, dúsan krómozott hűtőmaszkot; a ködlámpákat két felfordított, krómbetétes cápauszony-elem keretezi. A fénydiódás nappali világítás és a hátsó lámpa is az Opel jellegzetes szárny-formáját mutatja. Az utóbbi markáns fényjelei a prémiumautókat idézik, köztük a hűtőmaszkra rímelő széles krómléccel.

A legrangosabb kabriók beszállítóitól rendelt csúcsminőségű vászontetőt nagyszerű hő- és hangszigetelővé teszi a külső réteg és a bélés közötti speciális poliészter szövet. Elektrohidraulikus szerkezetét a két első ülés közötti kapcsoló hozza működésbe, a nyitás 50 km/óráig lehetséges, és 17 másodpercig tart – ezekkel az adatokkal rekorder a Cascada. Valamennyi modellen standard a tető távvezérlése is. A bemutatáskor háromféle tetőszín lesz választható, Black, Malbec-Red, and Sweet Mocca színek. Ezekhez tízféle fényezés járul, a sportos kék színtől (Blue Buzz) az elegáns szürkén (Phantom Grey) át a prémium mahagóniig (Dark Mahagony).

Kényeztetés: míves utastér, kimagasló komfort és funkcionalitás

A Cascada utasterének megkapó, sportos eleganciáját kézi munkával készült modulok teszik teljessé. A szárnyszerű műszerfal átfordul az ajtókra, körülölelve az első utasokat. Puha tapintású, kézzel varrott anyag vonja be. Prémiumhatásúak a mélyen kiformált, dúsan kárpitozott ülések is, mutatós szövet és bőr huzattal. A kiváló, ergonomikus, AGR minősítésű ülések bőrkárpitja fűthető és szellőztethető: melegben friss levegő áramlik a perforálásából. Hátra az elektromos Easy Entry rendszer könnyíti meg a beszállást, a biztonsági övet pedig teleszkóposan kinyúló kar adja kézbe.

Kabrióhoz képest nagy tárolókapacitás teszi alkalmassá az Opel Cascadát négy évszakon át tartó mindennapos használatra. Van rakodóhely az ajtókban, a műszerfalon és alatta, valamint a standard elektromos rögzítőfék jóvoltából az első ülések között is. A csomagtartó nyitott tetővel 280, felemelt vászontetővel 350 literes. Hosszabb tárgyak elhelyezésére a FlexFold rendszer ad lehetőséget, amely elektromosan lefekteti az 50:50 arányban osztott hátsó üléstámlát – a keménytetős kabriókban ilyen nincs.

Ez a megoldás, amely nem valósítható meg a keménytetős kupé-kabriókon, lehetővé teszi a csomagtér bővítését 750 literig, illetve 1818 mm hosszúságú poggyászdarabok szállítását.

Egész éves, bármilyen időjárásra alkalmas kabrióként az Opel Cascada teljes mértékben alkalmas a mindennapi használatra, télen is mindennemű korlátozás nélkül lehet járni vele. Mindennapi praktikumát, a tökéletesen szigetelő vászontetőn túlmenően, fűthető kormánykerék, állóhelyi fűtés, gyors felfűtés és egyéb részletek fokozzák.

Kiválóság: merev karosszéria, nagyszerű futómű

Nyitott autókon kulcstényező a karosszéria-merevség: ettől függ a kocsi viselkedése, kormányzásának pontossága, akusztikája, biztonsága és komfortja. Az Opel Cascada nemcsak teljesíti, de felül is múlja a jelenleg legmagasabb standardokat, többek között a padlóváz acél kereszttartóinak és az erősített profiloknak köszönhetően. Az Opel előző generációs kabriójával, az Astra TwinToppal összehasonlítva a Cascada csavarási szilárdsága 43, hajlítási merevsége 10 százalékkal nagyobb. Ez biztos alapot képez a futóműnek, illetve csökkenti a zajt és a rezgést.

A Cascada persze jobban megveti a lábát a talajon, mint a 2006-os kompakt Astra Twin Top. Tengelytávja 71 milliméterrel, első nyomtávja 56-tal, a hátsó 70-nel nagyobb. A HiPerStrut (High Performance Strut) első futóművet eredetileg az Insignia OPC részére fejlesztették ki, lényege, hogy elválasztja a csillapítási és kormányzási funkciókat, ezáltal jó útfogást, precíz irányítást, illetve csekély hajtási kormánybefolyást biztosít. A fogasléces, sebességfüggő rásegítésű elektromos szervokormány motorja a kormányoszlop tövénél kapcsolódik a fogasléchez. Természetesen a FlexRide, az Opel integrált, alkalmazkodó futómű-szabályozó rendszere is kapható a Cascadához. A kerékméret 17-20 col, a féktárcsáé pedig, ettől függően elöl maximum 326, hátul 325 mm lehet.

Teljesítmény: új generációs, közvetlen befecskendezésű 1.6 Turbo benzinmotor

Széles hajtómű-választék kapható az Opel Cascadához. A portfóliót az 1.4-es benzines Turbo nyitja, hatfokozatú manuális sebességváltóval kombinálva. Kétféle változatának adatai: 88 kW/120 LE és 103 kW/140 LE, a nyomaték túltöltéssel 220 Nm. A gázolajos 2.0 CDTI (121 kW/165 LE) manuális vagy automatikus hatfokozatú váltóművel kerül forgalomba. Nyomatéka, túltöltéssel, 380 Nm.

A kínálat csúcsa az új generációs 1.6 SIDI Turbo ECOTEC benzinmotor, amely 2013 elején debütál, nagyon simán működik, komoly nyomatékot fejt ki, és keveset fogyaszt. Teljesítménye 125 kW/170 LE 4,250 és 6,000/perc között, nyomatéka, a túltöltés jóvoltából, 280 Nm. Hatfokozatú sebességváltóval és az Active Select funkció révén kézzel is kapcsolható automatával egyaránt rendelkezésre áll. Erősebb benzin-és dízelmotorok később jelennek meg.

A Cascada új, kis súrlódású, hatfokozatú automatikus váltóművének  Active Select funkciója lehetővé teszi a sportosabb autózáshoz illő manuális fokozatváltást is.

Ami a dízeleket illeti, az új, fejlett 2.0 CDTI BiTurbo motor, 143 kW/195 LE teljesítménnyel és húzós 400 Nm nyomatékkal, még nyár előtt bemutatkozik. Modern, soros biturbó-technikával nyújtja a kimagasló menetteljesítmények (230 km/órát elérő csúcssebesség, 9.4 másodperc 0-ról 100 km/órára) és a rendkívüli takarékosság (csupán 5.2 liter/100 km és 138 g/km CO2) egyensúlyát. Hatfokozatú manuális sebességváltó és Start/Stop rendszer tartozik hozzá.

A jól ismert, kis fogyasztású 2.0 CDTI (121 kW/165 LE) kapható hatfokozatú sebességváltóval és automatával is. Túltöltéssel 380 newtonméterre nő a nyomatéka.

A Cascada az Opel modellválasztékának első tagjaként kapta meg az új generációs, hatfokozatú automatikus váltóművet. Active Select funkciója lehetővé teszi a sportosabb autózáshoz illő manuális fokozatváltást is.

Fejlett: rafinált technika, oltalmazó biztonság

A Cascada felszereléséből nem hiányzik a 11 automatikus funkciót tartalmazó adaptív AFL+ világítás, a kibővített funkciókörű (fejlett jelzőtábla-felismerés, sávelhagyási figyelmeztetés, követési távolság kijelzés és ütközésveszélyre figyelmeztetés), második generációs Opel Eye frontkamera, a tolatókamera, a parkolássegítő, az ultrahangos holttérfigyelő, az ergonomikus első ülés és az emelkedőn elindulási asszisztens.

Rendkívül szilárd utascellájának túlélőterét jórészt nagy szilárdságú acélból készült karosszéria őrzi meg. Az ajtókban átlósan elhelyezett, ultra-nagy szilárdságú profil és övvonali erősítés van, a szélvédőkeret anyaga edzett acél. Boruláskor, illetve másféle légzsákos ütközéskor is, rugós bukócsövek ugranak fel a hátsó ülések mögül, felkészítve az autót a baleset további lefolyására. Elöl aktív fejtámlák és kettős övfeszítők szolgálják a biztonságot, de hátul is vannak előfeszítők.

Back to top