Exportverklaring

Nudimo pomoć pri izvozu i transportu

Auto Corsten Export će Vašu papirologiju srediti na licu mjesta. Zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu, Auto Corsten Export  će Vas voditi kroz proces registracije i pripreme potrebne carinske dokumentacije za izvoz u gotovo svaku zemlju na svijetu.

Dokumentacija potrebna za izvoz

Prilikom uvoza vozila kupljenog u Nizozemskoj, potrebni su Vam brojni dokumenti:

Izvozna deklaracija

verklaring typegoedkeuring

Izvozna dokumentacija i registarske tablice

Kada namjeravate koristiti javne autoceste za promet vozila koje je registrirano za izvoz, ili koje vozite u odredišnu zemlju, morate imati izvoznu dokumentaciju i registarske tablice. To je zbog toga što se nizozemske registarske tablice unište, kada se vozilo registrira za izvoz. Registracija za izvoz vrijedi 14 dana, što znači da imate 14 dana da vozilo prebacite do odredišne zemlje. Međutim, vozilo mora imati urađeni APK (MOT, periodični tehnički pregled), prije nego što se izda registracija za izvoz. Ako APK istekne ranije, onda će registracija za izvoz isteći istoga datumu kao i APK. Registarska tablica za izvoz je bijele boje sa brojevima i slovima crne boje. Sastoji se od jednog broja iza kojeg slijede dva slova, te od kombinacije tri slova ili tri broja. Auto Corsten može registrirati Vaše vozilo u Vaše ime u najkraćem roku. Ovo se također odnosi i na registarske tablice za izvoz. Ako je potrebno, Vaše vozilo može biti pregledano i odobreno za izvoz u našoj radionici.

verklaring typegoedkeuring

Certifikat za izvoz

Prednosti VWE certifikata za izvoz
Detaljne informacije o vozilu;
Prijevod RDW deklaracije o izvozu;
Pečat kvalitete i dokaz da je izvozna transakcija propisno izvršena.

verklaring typegoedkeuring

Izjava o tipskom odobrenju podataka (automobili)

Ako izvezete automobil u drugu zemlju i tamo podnesete zahtjev za registraciju, od Vas će se tražiti Izjava o tipskom odobrenju podataka. Informacije koje se navode u VWE Izjavi o tipskom odobrenju podataka se mogu uporediti sa informacijama koje se navode u CVO (Certificaat Van Overeenstemming) ili COC (Certifikat o sukladnosti). U toj Izjavi ćete pronaći tehničke informacije, koje su ekvivalentne izvornoj normalizaciji podataka i potrebne za registraciju vozila.

verklaring typegoedkeuring

Izjava o tipskom odobrenju podataka (karavani)

Odnedavno, VWE također izdaje Izjavu o tipskom odobrenju podataka za karavane i prikolice. Sa ovom Izjavom, karavan možete bez problema registrirati u drugoj zemlji. Također, u ovoj Izjavi ćete pronaći tehničke informacije, koje su ekvivalentne izvornoj normalizaciji podataka i potrebne za registraciju karavana.

groene kaart

Zelena karta

Ne zaboravite da vozila koja se izvoze moraju imati osiguranje od automobilske odgovornosti. Sa zelenom kartom možete privremeno osigurati Vaše vozilo. Ovaj međunarodni dokaz o osiguranju pokriva rizike građanske odgovornosti prouzrokovane upotrebom vozila i vrijedi 15 dana. Zelenu kartu možete nabaviti u bilo kojoj filijali VWE-a. Sa sobom trebate ponijeti dokaz o nizozemskoj registraciji, tranzitni dokument i/ili dokaz o registraciji za izvoz, kao i dokaz o identitetu za vozača.

factuur verklaring

Uvjerenje o kretanju EUR.1

EU je sklopila ugovore o trgovini sa drugim zemalja izvan EU-a. Zahvaljujući tim sporazumima, inozemni kupci  mogu uvoziti pod povoljnim uslovima, kao što je smanjenje uvozne carinske stope ili oslobođenja od plaćanja uvozne carine. Ovi povoljni uslovi uvoza privlače kupce iz tih zemalja da kupe automobil evropskog porijekla.

EAD document

Prateća izvozna isprava (PII)

Kada izvozite vozila u zemlje izvan Evropske unije, na carini morate pokazati izvoznu deklaraciju i prateću izvoznu ispravu (PII).

RDW kentekenbewijs

Druge informacije

Vaša potpuna i važeća prometna dozvola dio I (1A), dio II (1B) i Kopija dijela III/Dokaz o prijenosu vlasništva vozila (II);
Odgovarajući set registracijskih tablica
Originalan i valjan dokaz o identitetu

Back to top